Set rutes, una d’elles nocturna, per a començar a gaudir d’abril

Portada post_opt

El bon temps ja està ací. Acompanya totes les jornades i per açò no podem desaprofitar els llargs dies, alhora que càlids, que ens ofereix abril. Per a aquest mes us proposem set rutes començant per una aventurera eixida nocturna al Penyagolosa per al primer dissabte del mes. Per al dilluns de Pasqua què millor que una ruta per les oliveres mil•lenàries del Maestrat? i per a tancar la setmana festiva escolar, l’últim diumenge, una activitat a Borriana amb moltes sorpreses. Fondeguilla, l’embassament de Benitandús, la Serra d’En Galcerán i la ruta teatralizada de Mascarell completen la programació d’aquest mes d’Itinerantur. Us animeu amb alguna?

Dissabte, 4 d’abril El Penyagolosa: un Gegant de Pedra a la llum de la Lluna

Preu: 23,75 €/pers. (IVA incl.) Xiquets fins a 8 anys gratis. Consultar ofertes i promocions. Inclou els guies-intèrprets, el segur, l’esmorzar autòcton (pa, suc d’oliva, formatges, embotit, va venir, sucs, fruita de temporada…), els materials necessaris (didàctics, prismàtics, brúixoles…) i el reportatge fotogràfic d’alta qualitat.

A les 23.30 h començarà aquesta aventura en l’ermitori de Sant Joan als peus de la muntanya més emblemàtica de la província, senyera de tots els castellonencs des de temps immemorials. Després d’una salutació a la màgica nit, començarem la marxa. El primer tram ens farà calfar les cames. Anirem per un bosc espès, però si el cel està buidat no necessitarem cap llum de suport i la lluna plena ens donarà ombra. Aproximadament una hora després del començament de la marxa farem una petita parada on us explicarem què s’amaga en la nit i donarem temps a recuperar forces per a encarar la pujada al bec. Ja a dalt traurem els sacs, i algun licor, i passarem les hores que ens queden esperant a l’alba que ens done la benvinguda. Les vistes de les quals gaudirem des d’ací, veient eixir el sol pel llunyà horitzó, no es poden explicar amb paraules. Prendrem tranquil•lament el nostre desdejuni de suculents productes autòctons i tornarem. En el camí de baixada pel barranc de la Pegunta anirem fent parades explicant per què aquest bosc, que bé podria pertànyer a una altra època i altres continents, és un lloc tan ric en biodiversitat, i com l’ésser humà ha aprofitat sosteniblement els importantíssims recursos naturals que ofereix.

Punt de trobada: Ermitori de Sant Joan (Vistabella del Maestrat, Alcalatén)
Temps aproximat: 6 h en ruta
Dificultat: Moderada
Públic recomanat: A partir de 10 anys
Distancia: 11,5 km

Dilluns, 6 d’abril La Ruta de les Oliveres Mil•lenàries del Maestrat

Preu sense menjar: 25,75 €/pers. (IVA incl.) Xiquets fins a 8 anys gratis. Consultar ofertes i promocions. Inclou els guies-intèrprets, la visita a “L’Olivera del Xano” i al Real Santuari, el segur, l’esmorzar autòcton (pa, suc d’oliva, formatges, embotit, va venir, sucs, fruita de temporada…), el tast d’olis mil•lenaris, els materials necessaris (didàctics, prismàtics, brúixoles…) i el reportatge fotogràfic d’alta qualitat.

És en el Maestrat on trobem la major densitat d’exemplars d’olivera que superen, segons les últimes datacions, els dos mil anys d’edat. Simplement impressionant. A Canet lo Roig recorrerem la senda que voreja les oliveres més antigues del terme. Alhora que es descriuran els trets més cridaners de la cultura i el paisatge autòctons, anirem endinsant-nos en els camps per a abraçar, sentir, sentir el batec dels mil•lenaris arbres. En l’ermita de Santa Isabel prendrem el nostre particular esmorzar autòcton i descobrirem la Sénia de Marimon, una enorme i antiquíssima sènia. Des de Canet lo Roig ens dirigirem a Traiguera, l’antiga Thiar Julia romana, on un amic ens mostrarà l’olivera més anciana del poble, “L’Olivera del Xano”. Abans de menjar, en el restaurant La Casa dels Capellans diferents productors d’oli ens oferiran un tast del mil•lenari or líquid. I, opcionalment, es podrà degustar un menú en el mateix restaurant de receptes tradicionals recentment recuperades. Després del menjar i de la mà del tècnic de turisme, coneixerem els secrets d’un dels santuaris més importants d’Espanya: el conjunt monumental del Reial Santuari de la Verge de la Font de la Salut.

Punt de trobada: Canet lo Roig (Sota Maestrazgo)
Temps aproximat: Tot el dia (3 h en ruta)
Dificultat: Molt baixa
Públic recomanat: Per a tots
Distància: 6 km

Diumenge, 12 d’abril Pasqua a Borriana. Pirates en la costa

Un total de 60 participants, entre pares i fills, podran participar en una divertida gimcana en la qual l’objectiu principal és divertir-se i, alhora, col•laborar en equip per a guanyar el joc mentre s’aprèn sobre la història i el medi ambient de Borriana i, més concretament, del Paratge Natural Municipal del Clot de la Mare de Déu. Cristians i pirates barbarescos batallaran per conquistar la Torre del Mar en un dia inoblidable per a finalitzar les vacances escolars amb bon peu.

Per a més informació i inscripcions: cridar a l’Oficina de Turisme de Borriana, telèfon 964 57 07 53

Clot de Burriana_opt

Dissabte, 18 d’abril Trobada dels pobles del P.N. Serra d’Espadà

El dia 18 d’abril se celebra la XIII Trobada dels Pobles del Parc Natural de la Serra d’Espadà, en aquesta ocasió a Fondeguilla. Com tots els anys, el Parc Natural ha organitzat multitud d’activitats, entre elles una ruta gratuïta guiada per Itinerantur (empresa certificada amb la Marca Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana) per a presentar el nou itinerari oficial del Parc: la Ruta de l’Arquet (Fondeguilla), i la seua nova senyalització. Durant la senzilla ruta, apta per a tots i totes, es visitaran bells paisatges del municipi de la Plana Baixa, com el barranc de Castro i les seues verticals parets, els clàssics sureres d’Espadà, la seua exuberant vegetació, etc. La naturalesa presentarà un aspecte primaveral esplèndid, sobretot després de les últimes pluges.

Per a més info.: http://www.citma.gva.es/web/pn-serra-d-espada

Diumenge, 19 d’abril El Òrgans de Benitandús: Geoturismo i Història en la Selva Mediterrània

Preu: 23,75 €/pers. (IVA incl.). Xiquets fins a 8 anys gratis. Consultar ofertes i promocions. Inclou els guies-intèrprets, el segur, l’esmorzar autòcton (pa, suc d’oliva, formatges, embotit, va venir, sucs, fruita de temporada…), els materials necessaris (didàctics, prismàtics, brúixoles…) i el reportatge fotogràfic d’alta qualitat.

La Serra d’Espadà és el que els biòlegs coneixen com “la selva mediterrània”, que atresora un dels últims sureres del Mare Nostrum espanyol. En aquesta ocasió pujarem des de l’embassament de Benitandús, un vertader llac d’aigua molt neta i fresca enclavat entre muntanyes, per un bosc salvatge de sureres cap a l’espectacular paisatge dels Òrgans, una formació rocosa de penya-segats sílices que us deixarà bocabadats. En arribar ací esmorzarem la nostra clàssica àgape de productes locals i continuarem quasi en pla per boscos mixts de sureres i pins, visitant trinxeres de la Guerra Civil espanyola, construccions de pedra en sec i altres punts d’interès cultural, per a descendir després cap al barranc de l’Alcornocal camí de Benitandús.

Punt de trobada: Benitandús (Alcudia de Veig, Plana Baixa)
Temps aproximat: 5 h
Dificultat: Moderada-baixa
Públic recomanat: A partir de 8 anys
Distancia: 7 km

Benitandús_opt

Dissabte, 25 d’abril Serra d’En Galceran

Visita a la Serra d’En Galceran, un bell municipi a l’interior de la Plana Alta, en la comarca històrica del Maestrat. Durant aquest senzill recorregut servirà per a aprendre com (sobre)vivia la població de les nostres comarques més agrestes amb treballs molt durs i en la majoria dels casos ja extingits, però al mateix temps homenatjarem als nostres avantpassats que, sense estudis superiors però amb immensa destresa, lògica aclaparadora i saviesa transmesa durant generacions, podien construir enormes sènies de pedra, fabricar teules amb una precisió inigualable, idear complexos engranatges per a moldre el blat, produir i conservar durant mesos el gel sense electricitat o viatjar centenars de quilòmetres a la recerca de verdes pastures en companyia dels estels. Tot açò i molt més amb un esmorzar de productes locals cortesia dels organitzadors.

Diumenge, 26 d’abril Ruta teatralitzada. La població emmurallada de Mascarell

Preu especial: 8€ adults i 6€ entre 8 i 12 anys. Menors de 8 anys gratis (IVA incl.).

Com cada últim diumenge de mes, Itinerantur, l’Ajuntament de Nules i uns actors molt especials ens unim per a explicar la història de Mascarell, l’única població totalment emmurallada que queda en tota la C. Valenciana. Frares, nobles, pirates barbarescos i una infinitat de curiositats culturals i històriques ens esperen en aquesta apassionant ruta teatratlizada pel nostre passat remot.

Punt de trobada: Mascarell (Nules, Plana Baixa)
Temps aproximat: 1,5 h
Dificultat: Molt baixa
Públic recomanat: Per a tots
Distància: 1 km

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!