‘Benadressa: el musical’, un espectacle ‘made in’ Primària, du un dia de col·le al Raval

benadressa el musical 1_ok

“Aquesta podria ser la història del que passa un dia qualsevol en una escola pública d’un lloc qualsevol. Però no. El CEIP Benadressa no és una escola qualsevol; és diferent, perquè és la nostra escola. Allà nosaltres som els protagonistes de la història. Allà vam riure, vam plorar, caiem, no aixequem, creixem, aprenem i somiem. Allà conreem un demà millor, perquè nosaltres som el futur”. Així ho explica l’alumnat del castellonenc col·legi públic Benadressa en el musical del mateix nom que prepara sota la direcció de Vicent Giner, tutor del 6è curs i més conegut per ser el cantant i trombonista de La Ranamanca. Un espectacle obert al públic que es podrà veure el dimecres 17 de juny al Teatre del Raval de Castelló (17:30; entrada gratuïta fins a completar aforament), encara que al matí tindrà lloc una representació reservada als propis alumnes del col·legi.

Després d’una introducció de benvinguda, Benadressa: el musical narra la història d’un dia a l’escola: l’arribada al centre, els problemes comuns dels alumnes, el companyerisme, l’aprenentatge d’aspectes que ajudin a que el món sigui millor … I el fa a través de la base de nou cançons molt conegudes (Miguel Ríos, Mecano, Fito & Fittipaldis, Pimpinela, AC / DC …) sobre les que canten els vint actors i actrius, tots ells inclosos en el tram de Primària entre 3r i 6è (de 8 a 11 anys). I excepte la lletra de la final Adéu, adéu -que a ritme beatleiano acomiada la funció-, totes han estat escrites pels components del Taller de Poesia del centre escolar.

“I per què sempre hem de fer deures? Ens teniu esclavitzats amb tants exàmens i tant treball. No tenim temps per a res. Ens estem perdent la infància. Mestra, on és la llibertat?”. Aquesta part del musical va ser precisament la que va impulsar a Vicent Giner a posar en marxa el projecte: “Amb la idea de crear amb ells un rap, els vaig fer la pregunta de com es sentien com a alumnes, i amb la seua resposta muntaríem una cançó. I em van respondre això. En llegir-lo, vaig trencar la meua idea inicial i em vaig posar en marxa amb un musical, cosa que mai havia fet “, comptant amb l’ajuda de Patri Prats a les coreografies de ball.

El resultat es va poder veure per primera vegada a la Mostra de Teatre Escolar de l’Alcora i el 17 de juny es repetirà al Raval. “Flipat”, es confessa Vicent, “perquè ni ells ni jo sabíem què anava a eixir d’aquesta idea. Per la meua banda, mai havia assumit un repte semblant i he hagut d’aprendre moltes coses que desconeixia per complet. Els alumnes i les alumnes es van posar immediatament amb ganes en aquest projecte que hem anat assajant els dimecres i els divendres a l’hora extraescolar. No coneixen la teoria de la música, però la interpreten”.

A més d’aquest musical, han participat de manera activa en el curtmetratge L’Educació ens fara lliures, realitzat durant aquest curs al CEIP Benadressa.

Els joves actors i actrius de Benadressa: el musical també ofereixen les seues opinions, per escrit, al voltant de l’obra que porten preparant des d’octubre

>Vos està agradant l’experiència de preparar el musical?

>Sí. Molt. Estem molt contents i contentes d’haver pogut participar en el musical. Ens fa molta il·lusió i ha sigut molt divertit preparar-ho tot.

>Què és allò que més us està agradant?

>La veritat és que ens agrada pràcticament tot el que hem anat fent, però sobre tot que és molt bonic treballar en equip: els assajos, les actuacions que ja hem fet, esforçar-nos per fer-ho millor, la gravació de les cançons a l’estudi de l’escola i per suposat, l’emoció de pujar dalt l’escenari.

>I allò més complicat?

>Com hem dit abans, ha sigut una aventura que ens ha agradat moltíssim, però també se’ns han fet difícils alguns aspectes, com ara: cantar i ballar al mateix temps, composar les cançons perquè rimen, els assajos sovint també són durs, la gravació i anar tots coordinats en les coreografies.

>Com dieu en una de les cançons, vos falta temps lliure amb tant de deure… Penseu que el temps dedicat al musical és de profit?

>Doncs clar que hem aprofitat el temps! Hem aprés moltíssim i sobretot ens hem divertit un muntó. Estem totes i tots molt contents.

>Veieu el vostre col·le com una segona casa on esteu a gust?

>A Benadressa passem moltes hores cada setmana i, com que fem tantes coses xules, estem molt a gust. Ens agrada Benadressa. Els de sisé diuen que no estan tan contents, ja que enguany se’n van a l’institut.

>Quina és la vostra cançó preferida?

>Doncs la veritat és que no sabríem decidir-nos, ja que cadascú té una cançó preferida diferent. A nosaltres ens agraden totes i és molt bonic haver-les vist nàixer i haver-les gravat nosaltres mateixos. En la votació les cançons més triades van ser: hipBENAhop! i Demà serà un dia millor.

>Vos agradaria ser músics?

>En aquesta resposta també estem dividits. Uns pensem que no, perquè és molt complicat; però la majoria hem dit que sí que ens agradaria ser músics, o com a mínim, tenir l’oportunitat de seguir aprenent música per a poder ser el que vulguem quan siguem majors.

benadressa el musical 2_ok

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!