Tota una lliçó d’interculturalitat amb ‘Contes dels 5 continents’

contaclown_opt

Eduardo Galeano va escriure que “l’univers no està fet d’àtoms, sinó d’històries”. Nosaltres afegim que d’històries (o contes) dels cinc continents. Com els que 30 xiquets i xiquetes del col·legi Bisbe Pont narraran aquest divendres, 12 de juny, a partir de les 18.00 a la plaça Major de Vila-real. La jornada Contes dels 5 continents ha estat impulsada per Contaclown i La maleta de les idees amb l’objectiu de fomentar la interculturalitat, el respecte, la tolerància i, sobretot, a través d’una cosa tan meravellós com els contes. “Perquè els contes no entenen ni de fronteres ni d’edats”, subratlla Rosabel Canós, alma mater d’aquest projecte que compta amb la col·laboració de la Regidoria de Solidaritat, Integració i Cooperació Internacional.

La plaça Major de Vila-real s’omplirà aquest divendres de contes de 18 països diferents com Alemanya, Brasil, Rússia, Senegal, Austràlia, Escòcia, Itàlia, Algèria, Argentina, el Marroc, Anglaterra, Tibet, Xina, Uruguai, Bangla Desh, Corea, Índia, Iraq. Narrats per xiquets i xiquetes de Primària del Bisbe Pont que durant les últimes setmanes han treballat en un projecte que pretén visibilitzar la riquesa cultural de les nostres ciutats -només a Vila-real persones de 80 nacionalitats diferents amb les seues respectives cultures-. I amb els menuts com a protagonistes. L’activitat està dirigida a tots els públics a partir de 4 anys: a xiquets i xiquetes, mares i pares, avis i àvies, veïns i veïnes de Vila-real …

Contes en què es parla de solidaritat, autoconfiança, valentia, generositat, companyonia, emponderament de la infància, cooperació, etc. Contes que serveixen perquè els narradors desenvolupen la seua confiança, la comunicació, l’expressió corporal i oral, perquè combatan la seua timidesa, etc. Una jornada pensada com una gran festa de la interculturalitat.

contes dels 5 continents

“Volem que les diferents cultures que conformen la realitat quotidiana de Vila-real tinguen més visibilitat i ho farem mitjançant els contes, que és una forma popular de reunir les persones i d’aprendre coses noves”, explica Rosabel Canós, coneguda artísticament com Contaclown i que, al costat de David Segarra, ha impulsat La maleta de les idees.

Consideren que l’escola juga un paper central com a eix vertebrador en la integració de nens i nenes immigrants i també com a vincle dels seus pares i la societat. Per aquest motiu, els organitzadors van presentar aquest projecte a les escoles de la ciutat. El Bisbe Pont no ho va dubtar. Es va sumar a la iniciativa i la resposta, en forma de participació de menuts, ha superat les expectatives. Des de meitat de maig han estat treballant en aquesta jornada. Primer a la selecció dels contes, després en una petita introducció a la narració oral, després amb la memorització de les històries i, finalment, assajant la lectura per tenir ritme.

Aquests xiquets i xiquetes faran com ha fet la humanitat des dels seus orígens. Perquè des de fa més de 4.000 anys, els contes viatgen a través de les persones i dels continents. Són un potent vehicle de transmissió de valors, coneixements així com costums. I així serà aquest divendres 12 de juny. Una vesprada diferent on gràcies als contes, participants i públic riuran, viatjaran i es coneixeran una mica millor.

El projecte Contes dels 5 continents acaba de néixer. Però els seus impulsors volen mantenir-lo viu. A Vila-real i en qualsevol lloc on se li requereixe. Pel seu poder educatiu, pel valor de la interculturalitat i per la motivació que aporta als xavals. Els que estigueu interessats, escoles o municipis, només heu d’enviar un correu a contesiclown(arrova)gmail.com. I a gaudir de la cultura dels cinc continents.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!