Aprendre anglès amb internet… sense receptes miraculoses

jolly-phonics

Per què no existeixen receptes miraculoses per aprendre anglès amb internet? Per què no pot haver un llistat amb les 10 millors webs per aprendre anglès? Ja ens ho pensàvem, però per molt que ens encantaria tindre una fórmula màgica per a que els nostres fills i filles aprengueren anglès amb eines com internet sembla que malauradament no existeixen. Però internet sí és una eina útil, potent i assequible per reforçar l’aprenentatge de llengües ja que ens ofereix contacte, autonomia i autenticitat. Aixíens ho explica Richar Nightingale en aquesta segona entrega de la col·laboració amb els els investigadors i investigadores del grup de Lingüística Aplicada a l’Ensenyament de la Llengua Anglesa, LAELA, de la Universitat Jaume I, que engegàvem el passat mes de febrer amb una reflexió sobre l’anglès més enllà de l’escola.

RICHARD MARK NIGHTINGALE*

Tots els pares i mares volem el millor per als nostres fills i filles i avui en dia una de les preocupacions més presents és com aportar-los una bona base d’anglès. Vivim en l’època de la globalització i volem que els nostres fills i filles tinguen el necessari per a poder afrontar els futurs desafiaments que els suposarà un món interconnectat i internacionalitzat. Sense dubte, per a igualar les condicions laborals enfront dels altres joves europeus, una de les eines més potents és el domini de l’anglès. A aquest efecte, els pares ens esforcem molt per a donar-los oportunitats, apuntant-los a acadèmies privades, col·legis “bilingües”, exàmens oficials, i fins i tot estades en l’estranger. Però tot açò resulta molt car i hi ha moltes famílies que no s’ho poden permetre. Per sort tenim al nostre abast un recurs que, encara que no substituïsca tot l’esmentat abans, ens ofereix un suport considerablement més assequible.

L’ús d’internet aplicat a l’aprenentatge de l’anglès ja ha rebut l’atenció de molts estudis acadèmics del camp de la lingüística i és indiscutible que es tracta d’una eina poderosa en aquest aspecte. En general, internet ens pot ajudar perquè és fàcil d’accedir i fàcil de gestionar en l’entorn familiar. A més, mentre els xiquets tenen accés a l’anglès també aprenen a utilitzar les noves tecnologies (i si els ajudem podem millorar l’anglès nosaltres també). A continuació, vaig a destacar tres àrees específiques en les quals es pot aprofitar internet per a aprendre anglès, però abans de fer-ho vull desacreditar un mite popular.

Per molt que vulguem, no existeixen “les 10 millors webs per a aprendre anglès” i tampoc aconseguiràs “aprendre anglès en mil paraules”. Lamentablement, aqueixes coses són estafes i el pitjor és que ens porten a entendre malament l’aprenentatge d’idiomes. Un idioma no és un producte acabat que es pot comprar en el centre comercial. Així mateix, aprendre un idioma és un procés, a més és un procés llarg, complex i propens a retrocedir si el contacte i l’ús no es mantenen. Molts pares ja ho saben però hi ha uns altres que no, canviar la mentalitat de “idioma = producte” és alguna cosa que hauríem d’efectuar si de debò volem ajudar als nostres fills. D’altra banda, no es pot negar que una cerca ràpida destaparia una àmplia gamma de recursos gramaticals però, a part de poder no ser molt adequats per als xiquets, no aprofiten el potencial d’internet com a recurs didàctic.

Ara bé, per a què serveix internet doncs? Des del meu punt de vista, es poden destacar tres àrees:

- El contacte: Fa falta un contacte constant amb un idioma per a poder mantenir-ho. És a dir, els idiomes lluiten entre ells per a aconseguir els nostres recursos cognitius i, a l’hora de “distribuir” (inconscientment) aquests recursos, afavorim els idiomes que més percebem en el nostre entorn. Els nostres fills i filles ja tenen contacte amb les dues llengües de la comunitat, i alguns també amb altres llengües familiars. Per tant, si pretenem aprofitar el seu multilingüisme emergent i afegir l’anglès amb bons resultats, caldrà recolzar-ho fóra de l’aula, donant-li més presència en l’entorn. Internet, amb tots els seus recursos lingüístics, ens facilita la tasca. 

- L’autenticitat: El contacte lingüístic mitjançant materials autèntics té un efecte molt motivador. Encara que no s’adonen explícitament, el contacte autèntic permet que els xiquets es vegen com a futurs usuaris de l’idioma i així es traslladen mitjançant la imaginació a una comunitat lingüística, semblant a com es traslladen a contextos imaginaris quan juguen. Alguna cosa que no hauríem de subestimar és la capacitat dels xiquets per a entendre que l’anglès, al contrari de la representació estàtica i descontextualitzada dels típics llibres de l’aula, pertany a una comunitat lingüística real i comporta una cultura rica i dinàmica que els pot interessar. 

- L’autonomia: Segons diversos estudis lingüístics, un dels avantatges més importants d’internet en l’aprenentatge és que desenvolupa l’autonomia. S’ha demostrat que més autonomia a l’hora de triar com i quan aprendre anglès mitjançant internet pot augmentar la motivació, disminuir l’ansietat i promoure la participació. Açò contribueix a actituds positives tant cap a l’idioma com a l’aprenentatge en si, la qual cosa és molt important perquè les actituds es consideren els factors afectius més importants i més influents en l’aprenentatge d’idiomes.

D’acord, però, com puc jo aprofitar internet per a ajudar al meu fill amb l’anglès? Oferisc tres reflexions:

- Primer, respecte al vocabulari i la pronunciació. Sóc professor d’anglès i últimament he incorporat uns vídeos de cançons que he trobat en YouTube a una classe de xiquets de primària. Els vídeos tracten de com sonen les lletres de l’alfabet, que forma part del que es diu phonics. Els hem vist de la A fins a la Z i ara aquest grup de xiquets no solament saben que és una consonant i com distingir-la d’una vocal (mostra de coneixement proposicional), sinó canten alegrement L is a consonant, a letter in the alphabet! amb una sincronització perfecta i una pronunciació envejable (mostra de coneixement procedimental). A més, l’efecte motivador d’aqueixa activitat ha aconseguit que els xiquets per si sols saberen què lletra tocava cada setmana i que mostraren unes ganes irreprimibles de cantar les cançons.

- Segon, menys visible que el vocabulari però fonamental per al desenvolupament lingüístic, està la competència pragmàtica. Es tracta de la capacitat d’usar un idioma en funció de les normes socials de la cultura a la qual pertany. És difícil d’ensenyar als xiquets perquè combina recursos lingüístics amb situacions quotidianes d’una cultura desconeguda. Internet ens dóna accés a sèries i dibuixos animats en versió original, és a dir recursos multimodals en què escoltem les paraules i veiem les accions simultàniament. No solament veiem les accions dels personatges, sinó també com actuen dins del marc de les normes socials de la seua cultura i quins són les rutines lingüístiques adequades per a cada situació. Els xiquets desenvolupen la competència pragmàtica a molt primerenca edat i per tant internet ens ofereix una forma cridanera i divertida d’aprofitar-ho.

- Finalment, internet promou l’alfabetització digital i multimèdia, és a dir, habilitats de localització, organització, avaluació, enteniment i anàlisi d’informació. Tenint en compte que, en línies generals, vivim en una societat d’informació digital, és fonamental saber utilitzar les noves tecnologies de comunicació. Internet permet que els nostres fills, que ja són bilingües, desenvolupen una alfabetització digital multilingüe en la qual aprofiten els avantatges metalingüístics i metacognitius que aporta el contacte amb tres o més idiomes. Encara que els xiquets en edat preescolar i educació infantil semblen des de l’exterior aprofitar poc l’alfabetització digital, els beneficis es veuran plenament en l’adolescència i l’edat adulta, ja que hauran desenvolupat habilitats que hagueren sigut impossibles sense tant de contacte amb els idiomes.

En conclusió, internet és una eina poderosa i assequible que ens ajuda a desenvolupar el multilingüisme emergent dels nostres fills i filles, afegint l’anglès als idiomes de la comunitat i aprofitant els beneficis lingüístics del contacte del tots tres. Si entenem que aconseguir una bona base d’anglès no és un mòdul que podem incorporar sinó un procés que comença en la infància i continua al llarg de la vida, comencem a deixar la idea d’un “arranjament ràpid” i obrir el vertader potencial d’internet. Només he proporcionat unes reflexions meues, ara la qüestió és com ho vas a utilitzar tu?

* Richard Mark Nightingale és professor del Departament d’estudis Anglesos de l’UJ i membre del grup d’investigació LAELA.

Més informació en: http://gruplaela.uji.es/

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!