Les titelles envaeixen Orpesa durant sis dies

El libro de la selva 03

Arriba la XIV edició del Festival Internacional de Titelles Orpesa. Ho farà entre els dies 20 i 25 de juliol amb una programació pensada, com sempre, per a ser disfrutada en família en diversos espais de la localitat i amb accés gratuït en tots els casos. Seran un total de 18 representacions de 10 obres diferents a càrrec de 8 companyies en quatre espais de la localitat.

Entre els convidats d’enguany figura l’italià Lucca Ronga, qui oferirà en la plaça Mallorca una peça de guaratelle, tècnica de titelles de guant tradicionals napolitans, a més de col·laborar amb el català Eudald Ferré en Z. Les aventures de la rabosa (platja La Concha), qui al seu torn posarà en escena en aqueix mateix espai Maravillas de Oriente, sobre textos de Ramon Llull, que ha rebut premis en festivals de titelles a nivell nacional. També guardonada –a Bulgària- ha sigut la peça El niño que soñaba, de La Mar de Marionetes, que es podrà contemplar en Marina d’Or.

El libro de la selva és ben conegut dins del món dels relats per als més joves, i en Oropesa hi haurà dues oportunitats (Marina d’Or i Platja de la Concha) per a veure la versió en ninots que prepara la companyia gallega Títeteres Cachirulo, que a més prepara un espectacle dirigit a bebès, Cu-Cú, Tas-Tás.

Molt especials seran les representacions que en sessions de vint minuts tindran lloc a l’interior de la Torre del Rei, amb A la Sombrita, donant vida a Un trocito de luna, basat en el conte ¿A qué sabe la luna? de Michael Grejnec. En l’exterior d’aquest monument arquitectònic, la mateixa companyia andalusa convidarà a tornar a l’època de les cavernes per a, sense llum elèctrica, representar Cuentos de pocas luces.

La tradició de titelles de cachiporra tindrà el seu espai Viravolta Títeres i un personatge clàssic de la tradició gallega, Panxa verda, protagonista de dues funcions en aquesta edició (plaça Mallorca i Marina d’Or) que tancarà en la Platja La Concha la companyia castellonenca Xarop Teatre amb la seua més recent creació, Monstruos.

Programació

Dimecres 20 de juliol

A la Sombrita: Un trozo de luna
Lloc
: Torre del Rei
Horari: 18:00, 19:00, 20:00 i 21:00 (20 minuts de durada)
Edat: Recomanada a partir de 3 anys.
Peça basada en el conte ¿A qué sabe la luna? de Michael Grejniec, en la qual s’incentiva a tractar d’aconseguir metes que semblen molt complicades, com donar-li una mossegada a la lluna, que és el que es proposen els animals que protagonitzen aquest conte de la companyia andalusa A la Sombrita. Quinze anys ja d’activitat d’una fàbrica de somnis de José-Diego Ramírez en la qual titelles i ombres es combinen de manera constant.

Lucca Ronga: Le guaratelle di pulcinella
Lloc: Plaza Mallorca
Horari: 22:30 (20 minuts de durada)
Edat: Públic familiar
Lucca Ronga és qui desenvolupa l’obra Le guaratelle di pulcinella, on demostra la capacitat d’improvisació del titellaire acompanyant els moviments surrealistes i musicals dels ninot, escultures de fusta vestides d’època i amb tot luxe de detalls. Un espectacle d’acció, humor i tendresa que ha recorregut gran part dels països del continent.

Dijous 21 de juliol

Eudald Ferré & Lucca Ronga: Z. Les aventures del Zorro
Zorro aventures ok retallada
Lloc
: Platja La Concha
Horari: 20:30 (50 minuts de durada)
Edat: Públic familiar
Del italià Lucca Ronga, encara que aquesta vegada en combinació amb el català Eudald Ferré, per a posar en escena la història del Zorro, defensor del poble davant les injustícies del governador. Però qui s’amaga després de la màscara del Zorro? Caldrà veure l’obra per a saber-ho. L’amor també té cabuda en aquesta història ben coneguda a través de les seues adaptacions cinematogràfiques, signada sempre amb la Z.

La Mar de Marionetas: El niño que soñaba
Lloc: Marina d’Or
Horari: 21:00 (60 minuts de durada)
Edat: Recomanada a partir de 4 anys
La Mar de Marionetas és la companyia madrilenya creada en 1997 per Marta Baptista, qui sempre conjumina la música, les obres de pintors i escultors, juntament amb una posada en escena de teatre de marionetes ple de simbolisme, amb un to desenfadat i còmic. Amb El niño que soñaba va guanyar en 2011 el premi a la millor titellaire per a espectacles infantils del Golden Dolphin Festival of Varna (Bulgària). Durant una hora explica la història d’un xiquet que viu a Guinea Bissau i té una capacitat innata per a la música, per la qual cosa desenvolupa un camí en el qual rebutja les falses il·lusions entre endevinalles i astúcies.

A la Sombrita: Cuentos de pocas luces
Lloc: Exterior Torre del Rei
Horari: 22:00 (40 minuts de durada)
Edat: Públic infantil
La companyia andalusa A la Sombrita repeteix en aquesta edició amb dos espectacles diferents. Contes de poques llums tindrà lloc en l’exterior de la Torre del Rei sense llums públiques enceses. I és que es tracta d’una volta als orígens, recreant el que va poder ser el primer conte en la història de la humanitat explicat a l’interior d’una cova i el posterior desenvolupament del gènere. El descobriment de la música i els ritmes, la utilització d’objectes i la fabricació d’eines, passant per ombres de mans i corporals a la utilització d’objectes i titelles articulades.

Divendres 22 de juliol

Títeres Cachirulo: El libro de la selva
Lloc: Marina d’Or
Horari: 20:30 (55 minuts de durada)
Edat: A partir de 3 anys
Des de Santiago de Compostel·la (la Corunya) arriba la companyia Títeres Cachirulo per a donar vida a El libro de la selva, basat en els textos escrits per Rudyard Kipling i tanta vegades portats a la gran pantalla. Mowgli escapa de les arpes del malvat tigre Sherekan i es refugia en la cova dels llops, que passen a ser la seua nova família. Fins que un dia s’haja d’enfrontar amb Sherekan.

Eudald Ferré: Maravillas de Oriente
Lloc: Platja La Concha
Horari: 22:00 (50 minuts de durada)
Edat: A partir de 5 anys
Maravillas de Oriente té el seu origen en la crònica que fa Ramon Llull en la seua obra Llibre de Contemplació de Déu sobre la presència del teatre de titelles en l’Edat Mitjana. A partir d’ella, presenta la còmica història d’un joglar musulmà (expert titellaire), un soldat nouvingut de les Croades (noble cavaller vingut a menys) i un rude pastor. Els tres aniran recorrent carrers i places explicant romanços en un improvisat guinyol ambulant. La cuidada posada en escena per part de la companyia PaSucat li ha servit per a guanyar el primer premi del Concurs de Joglars de la Llegenda de Sant Jordi, de Montblanc; el premi a la Millor Proposta Plàstica de la Mostra Internacional de Titelles de Vall d’Albaida i el premi del Jurat Jove en el Festival Internacional de Marionetes de Tolosa Titirijai 2010.

Dissabte 23 de juliol

Títeres Cachirulo: El libro de la selva
Lloc
: Platja de la Concha
Horari: 20:30 (55 minuts durada)
Edat: A partir de 3 anys

Viravolta Títeres: Barriga verde
Lloc: Plaza Mallorca
Horari: 22:00 (50 minuts)
Edat: Recomanada a partir de 3 anys
Des de Lalín (Pontevedra) arriba Viravolta Títeres, una companyia que porta 34 anys funcionant i alternant les representacions amb la seua funció didàctica. Panxa verda és una mostra de titelles de cachiporra, un clàssic de la tradició teatral gallega en la qual el Dimoni és l’enemic a derrotar.

Domingo 24 de juliol

Títeres Cachirulo: Cu-Cú, Tas-Tás (especial bebès)
Lloc: Torre del Rei
Horari: 18:00, 19:00, 20:00 i 21:00 (30 minuts de durada)
Edat: Recomanada de 6 mesos a 5 anys
Les gallegues Títeres Cachirulo canvien de registre per a oferir pensada per als bebès i xiquets i xiquetes en els seus primeríssims anys de vida. Cu-cú, tas-tás és un joc en el qual es presenten senzills conceptes oposats, acompanyats per música. L’objectiu és potenciar la capacitat d’atenció dels més joves i un follet els va a ajudar.

Viravolta Títeres: Barriga verde
Lloc: Marina d’Or
Horari: 20:30 (50 minuts)
Edat: Recomanada a partir de 3 anys

Dilluns 25 de juliol

Xarop Teatre: Monstruos
Lloc
: Platja La Concha
Horari: 20:30
Edat: Recomanada a partir de 6 anys
Per al tancament del festival, Monstruos, l’última creació de la companyia castellonenca Xarop Teatre, en la qual s’ensenya als més joves a mirar la vida amb valentia i ser constant en els propòsits cercats. Molt poques vegades representada fins avui, transforma el temor en riures dels més joves i per als seus acompanyants.

MONSTRUOS 01

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!