Bocairent: història, tradició i encant en plena Serra de Mariola

BOCAIRENT1

Ni amb autobús ni amb tren. L’única forma d’arribar a Bocairent és amb cotxe. Des de Castelló, un tros. Exactament, 176 quilòmetres. Unes dues hores i mitjana si agafem l’AP-7 i l’A-7 i fem les parades de rigor. Pel camí, els “quan arribem?”, queda molt? o “m’avorrisc!” no faltaran. Però, una vegada allí, la cosa canviarà. Us ho assegurem. L’avorriment no existeix i les ganes de tornar a casa, tampoc. Poques localitats tenen la capacitat d’enganxar a adults i a xiquets a parts iguals i Bocairent és una d’elles. Potser pel seu casc antic, un entramat de carrers empedrades que ens transporta a altres èpoques i que, gràcies a la seua bellesa i valor cultural, ha sigut declarat conjunt històric-artístic.

Els xiquets poden vagarejar per les seues vies empinades sense perill a ser atropellats per cotxes i els pares, amb els més xicotets entretinguts, poden gaudir de les seues cases medievals, de les seues places plenes d’encant, de les seues fonts ancestrals i, clar, de les seues vistes. També poden ensenyar una mica d’història als seus fills. Perquè Bocairent, com altres poblacions de la Comunitat Valenciana, ha vist passar a íbers, romans, musulmans o cristians. I no solament açò: ha sabut preservar el seu llegat. Les seues ruïnes medievals són una prova d’açò. Restes arqueològiques que ens mostren com vivien i treballaven els habitants de la zona i que ens permeten conèixer d’a prop la disposició de les cases de l’època. Entrar en el que eren els seus horts, visitar els seus corrals, imaginar com confeccionaven els seus estris. I tocar, tocar sense por parets i pedres.

BOCAIRENT2

On no està ben vist tocar, però sí mirar i admirar, és en les seues ermites. La de la Mare de Déu d’Agost, la de Sant Joan o la de la Mare de Déu dels Desamparats són edificacions a les quals un pot accedir sense eixir del centre històric i que ens acosten a l’arquitectura del segle XI, XII i XVII. Després estan les de Sant Jaume, Santa Bàrbara, Sant Crist o Sant Antoni de Pàdua, fora del casc antic de la ciutat, però d’igual valor arquitectònic.

Però, en aquest recorregut per la història de Bocairent, no ens podem oblidar de les Covetes del Colomer, unes coves-finestra d’origen àrab situades en ple casc antic i que, avui, s’utilitzen com a centre d’exposició. I, una mica més enllà, en el Barranc de la Fos, donem amb les Covetes dels Moros, unes cavitats que, segons diuen, podrien haver sigut construïdes entre el segle X o XI i que, per la qual cosa s’ha pogut saber, servien de magatzem col·lectiu o agadir als habitants del poble. Consten de tres i quatre nivells i de les suficients finestres i espai com perquè aquells que patisquen de claustrofòbia no les perceben com una amenaça, sinó com una diversió. Així ho fan els xiquets que, sense por a endinsar-se en aquestes coves i amb moltes ganes de descobrir, ascendeixen per les seues diferents càmeres i poden albirar al lluny la vila.

BOCAIRENT3

Les possibilitats culturals de Bocairent no acaben ací. El Monestir Rupestre, la Plaça de Bous –la més antiga de la Comunitat Valenciana- o la Cava de Sant Blai són alguns dels monuments i llocs imperdibles d’aquesta localitat situada en la Serra de Mariola. I si es planeja amb temps la visita, es pot fer coincidir amb els seus Moros i Cristians o amb Les Danses de Sant Agustín, les seues festes estavella i una oportunitat més per a conèixer a la seua gent i tradicions i, sobretot, per a passar-li-ho bé.

_foto de portada per Turisme Bocairent
_foto interior 1: Bocairent conserva 11 fonts del segle XVIII com aquesta. Foto: Turisme Bocairent
_foto interior 2: Les Covetes dels Moros van ser declarades Bé d’Interés Cultural en 1931. Foto: Turisme Bocairent

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!