Titelles, a la Mar a Orpesa

LOs músicos de bremen 1

Com cada any, i ja van 16 edicions, arriba el Festival Internacional Titelles a la Mar d’Oropesa. Una cita teatral destinada a ser gaudida en dates estivals per les famílies al complet en diversos espais d’aquesta localitat costanera. Aquesta edició tindrà lloc entre el 17 i el 22 de juliol, amb entrada lliure.

Companyies nacionals i internacionals converteixen a Oropesa en epicentre del teatre de titelles a meitat de juliol, permetent contemplar espectacles en diferents formats. Participaran les companyies Búho Teatro (de Sevilla), La Estrella (València), Miguel Pino (Màlaga), Teatro Paraíso (Vitòria), Títeres La Gaviota (Argentina-Madrid), Títeres Cachirulo (Santiago de Compostel·la-Argentina), Los Bufones (Argentina), La Bottega Teatrale (Itàlia), App Creacions (Bulgària-la Corunya) i les castellonenques La Troupe Malabó i Teatro de la Resistencia.

La inauguració del dimarts 17 serà a càrrec de la companyia betxinense La Troupe Malabó, que protagonitzarà un molt vistosa cercavila, Klez 80. Li seguirà la primera obra d’escenari, Contando jorobas, a càrrec de Búho Teatro, per a explicar la història d’un camell de quatre geps que, al costat d’altres habitants del desert, inicia un viatge pel món dels sentits, passejant entre la música i les matemàtiques.

Contando jorobas 2

El dimecres 18 comptarà amb tres espectacles, amb l’afegit que el primer d’ells, El espantapájaros que quería vivir tindrà tres passades per l’aforament reduït d’un espai tan singular com la Torre del Rei. La companyia argentí-madrilenya Títeres La Gaviota posarà en escena a un científic despistat, Fermín, qui s’ha marcat el repte de donar vida a un espantapájaros perquè siga amic de les aus. Alhora, mostres alguns aspectes del món interior dels personatges, en el seu camí cap a la maduresa.

Li seguirà, en la calle Moscatell, la companyia valenciana La Estrella amb Los músicos de Bremen. Els espectadors assistiran a les aventures d’un gos cantant, una gata ballarina, un ruc poeta i un gall cantarín que són perseguits pels porcs del sac. Una representació realitzada amb la tècnica de marionetes de fil i guant. El final d’aquesta segona jornada ho posarà Búho Teatro, de nou amb Contando jorobas, aquesta vegada en la plaça Mallorca.

El dijous 19 arrancarà en la plaça Major, amb Peneque y la planta carnívora, a càrrec de Producciones Infantiles Miguel Pino, un artista malagueny que en 1959 va començar a recórrer teatres i pobles amb els seus personatges de cartó i feltre, per la qual cosa se li considera un pioner del teatre del titelles espanyol. Els seus fills han arreplegat la seua herència artística i presenten històries tan amenes com aquesta, en la qual el Rey Simpatías i la seua filla, la Princesa Linda, es preparen per a unes vacances en la selva amazónica. Però la bruixa Aliquindoy es disfressa d’amable ancianita i els regala les llavors d’una perillosa planta. Peneque el Valiente sembla ser l’única solució davant la destrucció.

Per a tancar la tercera jornada, Una de dragones, princesas y… ¿dentista?, per la companyia argentina de titelles Los Bufones. Un dentista intenta guarir el mal de queixal d’un rei, al mateix temps que el conseller del monarca intenta casar-se amb la princesa per a quedar-se amb tot el regne. Un pla descobert pel dentista. No falten les lluites de dracs en una història d’amistat i d’amor vertader.

El divendres 20 començarà amb la versió en titelles del clàssic de la literatura universal Alicia en el País de las Maravillas de Lewis Carroll que ha preparat Títeres Cachirulo. La veterana companyia gallega – en funcionament des de 1985 – introdueix als espectadors en un món de fantasia amagat sota la terra pel qual el Conill Blanco condueix a Alicia, trobant-se curiosos personatges en el seu trajecte.

Alicia en el País de las Maravillas 1

Des d’Itàlia arriba La Bottega Teatrale amb un altre personatge clàssic de la literatura, Pinocchio. Les ombres i les projeccions ajuden a desenvolupar la història del ninot de fusta que l’escriptor Carlo Collodi va posar en mans del fuster Geppetto. Un tros de fusta convertit en persona amb tirada a mentir, però el seu nas li delata constantment. El dia finalitzarà amb Lunaticus Circus, de Teatro Paraíso, en la Plaça Mallorca. En escena, tres rodamóns que enmig del no-res es troben abandonada una caravana de circ. Unint les seues forces, muntaran un circ ple d’imperfeccions, però també de sorpreses. Tot va bé fins que es creua l’ambició. Una invitació a transformar la realitat.

Per al dissabte 21 s’ha programat dues obres. En primer lloc, el conte de Los tres cerditos, a càrrec de la companyia APP Creacions. La història d’un llop feroç trist per estar tancat en un zoo que s’escapa i es troba amb tres cerditos, posant a prova el seu enginy per a salvar les seues vides. I com a tancament de dia, de nou Pinocchio, a càrrec de la Bottega Teatrale.

La jornada final tindrà lloc el diumenge 22. La companyia vila-realense Teatro de la Resistencia representarà El archipiélago de los gigantes. En escena, Gulliver, qui intenta tornar a Anglaterra, però es perd en l’oceà i acaba per desembarcar en un illa desconeguda on una dona li informa que ha arribat a l’Arxipèlag dels Gegants, els qui podrien ajudar-los a trobar un mapa que els portaria casa. Una història d’aventures que es podrà contemplar en la plaça Mallorca. I el tancament d’aquesta edició estarà protagonitzat per les gallegues Títeres Cachirulo i el seu Alicia en el País de las Maravillas.

DIPTICO_TITERES_2018-002

DIPTICO_TITERES_2018-003

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!