Benvolguts Reis Mags, per a aquest nadal vull joguets no sexistes

juguetes

El Nadal és una època de l’any màgica per a les i els més xicotets de la casa, un temps en el qual es posen de manifest els valors més importants de la infància com la felicitat, l’amor, la família, la igualtat… No obstant açò, es pot convertir també en temps de contradiccions. Cada any els pares s’enfronten a l’àrdua tasca de triar quins seran els regals que les xiquetes i xiquets trobaran sota els arbres el matí del 25 de desembre o del 6 de gener. Un temps de contradicció posat que, la igualtat amb la que es predica es pot quedar en un no res quan acudim a qualsevol joguetería o fullegem els catàlegs de joguets. El rosa o el blau dominen els passadissos. El rosa, inundat per nines, cuinetes i carrets, i el blau, de superherois, cotxes o pilotes de futbol.

La conscienciació social sobre el sexisme dels joguets és cada vegada major, pares i mares no desitgen fer regals sexistes als seus fills, però tristament és alguna cosa que ocorre de forma inconscient. Davant aquest problema, són cada vegada més els que intenten escapar d’aquesta forma d’escollir els regals i es preocupen per que els joguets que reben els seus fills o filles no depenguen del rol de gènere que tradicionalment se’ls ha atribuït.

Quan triem els regals, estem traslladant, d’alguna manera, valors. Però, com podem fer-ho? Hem trobat este interessant decàleg de l’Institut Andalús de la Dona per a no caure en rols sexistes a l’hora de triar els joguets:

 1. No hi ha joguets de xiquets o de xiquetes. Les xiquetes i els xiquets aprenen jugant. El joc és lliure i espontani. Evita els que transmeten aquesta idea.
 2. No hi ha colors de xiquets o de xiquetes, solament etiquetes socials que limiten la creativitat. Triem els colors, no deixem que ells ens trien.
 3. Intenta triar joguets que reflectisquen la diversitat de cada persona: som iguals, som diferents.
 4. Orientant en una bona elecció de joguets també estàs educant. Escull amb encert, tenint en compte que siguen segurs, que concorden amb l’edat i lliures de prejudicis sexistes.
 5. Tria joguets que reunisquen a xiquetes i xiquets cooperant i compartint espais, tant públics com domèstics. Els ensenyaràs a construir un món més lliure i igualitari.
 6. Regala joguets que ajuden a promoure totes les capacitats i habilitats personals de xiquetes i xiquets, possibilitant tant jocs tranquils com els quals requerisquen activitat física.
 7. Cerca jocs i joguets que potencien la igualtat en la participació i el desenvolupament de sentiments i afectes sense diferenciació en xiquetes i xiquets.
 8. Evita joguets, jocs i videojocs violents. Educa per a resoldre problemes de forma positiva, constructiva i creativa.
 9. A voltes, la publicitat mostra imatges i valors diferents als quals volem ensenyar-los. És important escoltar a les xiquetes i als xiquets, no cal ignorar les seues peticions, però tampoc dir-los que sí a tot.
 10. Cerca llibres, jocs, videojocs i joguets en els quals es nomenen i estiguen presents xiquetes i xiquets.

juguetes no sexistas

Encara que de moment són poques, algunes de les cadenes de jogueteries i tendes ja s’han marcat una línia en aquesta croada contra el sexisme en els joguets. Abacus, Dideco o ToyPlanet són algunes de les que exposen els seus joguets evitant els estereotips de gènere. En aquestes tendes s’aposta per vendre joguets que fomenten la motricitat, desenvolupen la imaginació, la ideació i creació, i permeten evolucionar en el pensament lateral, lògic, matemàtic i el llenguatge, apostant pel respecte del medi ambient i l’aprenentatge de les emocions.

A continuació, et donem algunes idees sobre tipologies de joguets perquè la costosa tasca de triar els joguets aquest nadal resulte més amena.

Joguets de cooperació

La cooperació i col·laboració són dues dels valors més importants que podem transmetre als xicotets. Triar joguets que fomenten el treball en equip els ajudarà a desenvolupar competències bàsiques per al seu futur. Alguns exemples d’aquest model de joguets són:

 • Hop Hop Hop
 • The fantastic forest
 • Hamster Bande

Joguets de respecte pel medi ambient

Altre dels valors que podem inculcar mitjançant els jocs és la importància de cuidar l’entorn i crear conscienciació sobre la importància de respectar el medi ambient. Aquesta sensibilitat per l’entorn resulta essencial en la configuració dels valors de les persones, per a açò, podem recórrer a joguets clàssics com:

 • Joguets de fusta
 • Kit de cultiu d’hort urbà
 • Robot Reciclador

Joguets de ciències

En els catàlegs tradicionals la ciència està definida per als xiquets, no obstant açò tant xiquets com a xiquetes posseeixen l’esperit curiós que els impulsa a investigar. Desenvolupar-ho mitjançant jocs és una oportunitat de crear rutines d’aprenentatge de forma divertida. Alguns exemples d’açò són:

 • Joc quimicefa
 • Laboratori Slimng lab
 • Mineralia

Joguets de literatura

La literatura és una porta a nous mons, i una de les claus de configuració dels valors socials, regalar llibres és una forma que les xicotetes creuen noves formes de veure el món i permeten empatizar amb els protagonistes sense tenir en compte els rols de gènere. Aquests són alguns dels títols més importants en els llibres no sexistes:

 • Ana i els ànecs
 • El drac i la papallona
 • Cibulet i pimentó

Joguets de construccions

Els joguets de construcció són els principals exponents dels joguets educatius no sexistes. Són una oportunitat de desenvolupar la imaginació i la psicomotricitat fina.

 • Lego
 • Peces de fusta
 • Blocs

Joguets de desenvolupament cognitiu

Les habilitats cognitives són essencials per als xiquets, aprendre a entendre les idees i relacionar conceptes des d’una edat primerenca permetrà que l’aprenentatge en etapes posteriors siga més fluït. Alguns dels millors joguets per a desenvolupar-ho són:

 • Puzles
 • Jocs de construcció
 • Joguets sensorials

Joguets d’aire lliure

L’activitat en l’aire lliure afavoreix l’aprenentatge i la conscienciació amb  l’entorn i allunya als xicotets de la vida sedentària del món actual. En espais oberts es pot recórrer a molts tipus de joguets des de tradicionals com nous:

 • Jocs tradicionals
 • Jocs de pilota
 • Milotxa

Educar a les xiquetes i xiquets, el futur de les nostres societats, basant les nostres accions en el respecte i la igualtat és un llegat que ha de construir-se poc a poc, eradicant des de la infància actituds negatives i ampliant nous horitzons per als xicotets. Una forma de fer-ho és donar exemple i regalar joguets no sexistes és una bona prova d’açò.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!