TEA&Rock. Cultura, música i el treball en equip per la normalització

Los promotores del proyecto junto a algunos de los participantes

Si hi ha alguna cosa que la música ens ha ensenyat és que és un llenguatge universal que permet que aflorin les nostres emocions, fins i tot si ens costa expressar-les, un idioma que no entén de diferències i és fàcil de comprendre per tots. És per això que Yolanda Arnau, mare d’Álvaro, xiquet amb TEA (Trastorn de l’Espectre Autista), amb l’ajuda de l’Ajuntament de Castelló, ha optat per unir a 6 alumnes amb TEA i els seus companys i companyes de classe per a la campanya “TEA&Rock” que té com a propòsit la inclusió i promoció del valencià a les aules. “Se’ns va ocórrer la idea de gravar un disc perquè vam creure que la música era una opció òptima perquè ells poguessin aflorar tot el seu talent, ja havíem realitzat el projecte TEA&Art i el resultat va ser increïble”, ens consta Yolanda. I és que la jornada del TEA&Art es va celebrar el passat 2 d’abril, Dia Mundial de l’Autisme, i va comptar amb diversos tallers en els quals xiquets i xiquetes van poder gaudir de la música o la pintura.

Com ho ha fet? Perquè amb ajuda d’alguns dels centres escolars i associacions de Castelló: Col·legi Verge del Carmen (Vila-real), CEIP Juan Carles I (Almenara), CEIP Juan Ripollés (Castelló), IES Bovalar (Castelló), Centri El Cau (Castelló), Centri de diagnòstic i intervenció TEA-CAST (Castelló) i l’Associació L’auró (Castelló). Han gravat un disc, La Vida en Blau (perquè el blau és el color de l’autisme), en el qual s’inclouen temes com “La Xata Merenguera” o “La Lluna, la Pruna”: “Ens va semblar interessant que les cançons fossin tradicionals, així qualsevol que escolti el disc pot conèixer-les i també és una manera de preservar-les”. Al seu torn, en l’àlbum també es pot escoltar l’adaptació d’una de les cançons del grup castellonenc Los Criptozoos, “Mascarat”, i “Parla Valencià” de Dani Miquel.

autismo5_forCrop

El projecte compta amb una cançó exclusiva: “La Vida en Blau”, que dóna nom a aquest, composta pel productor del projecte, Juan Vives. L’adaptació dels temes ha estat a càrrec de Rubén Gómez, mentre que Verónica Fabregat ha estat l’encarregada de la imatge gràfica. També s’han implicat familiars, docents i terapeutes.

El disc es va gravar el passat 9 de setembre i va sonar el primer dia de l’inici del curs en els col·legis. Així mateix les escoles han participat en l’enregistrament d’un videoclip amb el tema “Parla Valencià” que ja porta més de 2.500 reproduccions en Youtube i serà un pas més en la promoció de l’idioma. Una campanya amb la inclusió com a premissa, tant del valencià com la dels alumnes amb TEA. Si vols passar una estona divertida, te’l deixem per aquí:

Amb aquest projecte han volgut demostrar l’important que és eliminar les barreres de qualsevol tipus, ajudats per la “cultura, la música i el treball en equip”. “És cert que cada vegada existeix més informació respecte a l’autisme i això és genial”, explica Yolanda Arnau, “amb TEA&Rock volem canviar la percepció que té la gent sobre ell i demostrar que les persones que ho sofreixen poden fer coses meravelloses. Álvaro coneix perfectament les rutes del Google Maps i toca el piano, té una ment prodigiosa, no obstant això, quan el porto al parc no sap molt bé com jugar”.

I per a trencar amb aquests obstacles el millor és la conscienciació, demostrar que no suposa un problema i aprendre a veure’l com una cosa normal, ja que 1 de cada 68 nens padeixen autisme. “He creat el projecte Superamics en el qual 5 companys de classe d’Álvaro i els seus pares vénen a casa a jugar amb ell alhora que reben una petita formació per part dels seus terapeutes”, ens explica.

PHOTO-2018-05-17-18-58-46-1-1024x768

“La vida en blau” també ha estat seleccionada com a himne pel Institut Valencià de Cultura (IVC), que està pensant l’opció de gravar un documental de la campanya. Si vols fer-te amb algun dels discos, corre, que queden pocs, contactant amb Yolanda Arnau en lavidaenblau@gmail.com. Perquè tant Álvaro, com Hugo, Alejandro, Nacho, Aitor i Joaquín tenen un talent gegant. Des d’aquí la nostra enhorabona.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!