5 jocs tradicionals per a gaudir a l’aire lliure (en Fase 1)

hopscotch-3878606_1920

Amb l’entrada en la Fase 1 de la desescalada cap a la nova normalitat, recuperem, entre altres coses, temps fora de casa amb els nostres fills i filles. Així que, de la mateixa manera que ens hem rote el cap per a trobar recursos i ferramentes amb què xiquets i xiquetes pogueren passar el confinament de la millor forma, ara també hem d’explicar-los que tindran queeixir durant un temps determinat, que no podran abraçar els seus amics i que hauran d’aprendre, com estem fent tots, a jugar d’una altra forma.

Hem rebuscat entre la gran quantitat de jocs tradicionals per a xiquets i xiquetes que hi ha, per a fer una selecció d’aquells que són perfectes per a jugar en família i amb els seus amics a l’aire lliure, però, això sí, tenint en compte quelcom que és imprescindible: respectar la distància interpersonal, utilitzar màscares i llavar-nos les mans amb aigua i sabó o gel desinfectant abans i després de jugar (ja que, hi ha elements d’alguns jocs que poden ser compartits).

1. BIRLES

 • BIRLASOn es juga: En una zona lliure d’obstacles d’uns 12 metres de llarg per 2 metres d’ample.
 • Nombre de participants: Ideal per a 3 persones
 • Com es juga / regles bàsiques: El lloc de joc es diu carrer; en un extrem se situa la línia de llançament i a l’altre la zona on es col·loquen les birles, tres davant i tres darrere, en dues files. Totes elles separades per una distància igual a una birla. És un joc de llançament i de precisió i l’objectiu és tirar 5 birles i que 1 quede en peu. La puntuació sol ser un punt per cada birla tombada i quan es tomben 5 de les 6 birles puntuarà el doble. Guanyarà l’equip que més punts sume.* Depenent del territori canviarà la manera de puntuar.

2. CANUT

 • CanutoOn es juga: Zona lliure d’obstacles i plana, on puga mantindre’s el canut sense problemes.
 • Nombre de participants: Entre 3 persones.
 • Com es juga / regles bàsiques: Per a jugar al canut ens farà falta un tros de canya d’uns 10 o 12 cm de llarg, i damunt es col·locaran 5 xapes. Prèviament haurem dibuixat un cercle o més d’un assignant-los una puntuació. Així que el joc es tracta de derrocar el canut i veure on han caigut les xapes. El que més punts aconseguisca gana.

3. SAMBORI

 • SamboriOn es juga: Una zona on hi haja suficient espai i es puga marcar el sòl amb un guix
 • Nombre de participants: Lliure
 • Com es juga / regles bàsiques: Per a començar, hem de pintar unes caselles simples i dobles en el sòl, que cadascuna d’elles continga un número, com a mínim ha d’haver-hi 7 números. Una vegada fet el recorregut s’establirà un número de torn on cada jugador/a llançarà una pedra al número que li corresponga per a poder realitzar el recorregut. En les caselles simples s han de passar a peu coix i en les dobles es deixen els dos peus en el sòl, un en cada casella. Això sí, si no s’encerta el tir, o no es fa el circuit bé, o si cau o es trepitja les línies es perd el torn. Guanyarà el primer jugador/al fet que faça el recorregut sense fallades.

4. CIRCUIT DE XAPES

 • On es juga: En un lloc pla
 • Nombre de participants: Màxim 5 persones
 • Com es juga / regles bàsiques: Per a aquest joc es necessita dibuixar un circuit. Una vegada tinguem dibuixat el circuit, cada persona col·loca la seua xapa en la línia d’eixida. A continuació, i per ordre, cadascú colpeja la seua xapa amb l’ungla, intentant fer-la avançar el màxim possible però sense que s’isca del circuit, perquè si això passa, cal tornar a la línia d’eixida. Gana qui abans arribe a la línia de meta.

5. BOLETES

 • On es juga: El millor lloc per a jugar és en zona de terra
 • Nombre de participants: Ideal per a 3 persones
 • Com es juga / regles bàsiques: Aquest és un dels jocs d’habilitat, punteria i precisió més coneguts. Per a començar el joc, el primer de tot és fer un forat en la terra, al qual anomenarem “gua”. Tots els participants llançaran les seues boles des de la mateixa distància i el que aconseguisca introduir-la en el forat començarà a tirar la seua bola contra les altres. Si ho aconsegueix està en disposició de “matar” altres boles que encara no hagen entrat dins del clot. Aquella persona que més boles haja “matat” guanyarà la partida.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!