El dia que un festival de titelles va invadir Els Ports

58671949_1112823708904495_7708761084164833280_o

Després de tres edicions, es pot dir que el Festival de Titelles Portsxinel·la s’ha convertit en un important reclam per a la comarca dels Ports de Castelló. Així ha quedat demostrat entre el 16 i el 28 d’abril, unes dates pasqueres sempre especials ja que les famílies tenen més possibilitats de gaudir junts de les opcions d’oci. Tot ha augmentat en aquest 2019: el nombre de localitats s’ha ampliat a 12 (la Todolella, Vilafranca, Morella, Forcall, Castellfort, Castell de Cabres, La Mata, Cinctorres, Villores, Olocau del Rei, Sorita i Palanques), albergant eixa mateixa quantitat de companyies, amb trenta artistes que han sigut protagonistes de 23 funcions, a més d’activitats acadèmiques. Unes xifres, i unes sensacions, que impulsen a Eclíptica d’Art a plantejar-se immediatament l’organització de la quarta edició. 

El Festival de Titelles Portsxinel·la suposa una atractiva oferta cultural i turística que permet programar un variat cartell de teatre de titelles en poblacions que acostumen a estar fóra dels circuits habituals. A més, compta amb l’atractiu que els espectadors tinguen un contacte directe amb els artistes, els quals transmeten les particularitats dels seus llocs de procedència. Vuit comunitats autònomes (Valenciana, País Basc, Andalusia, Madrid, Castella-la Manxa, Aragó, Catalunya i Galícia) han estat representades en aquesta tercera edició, amb presència internacional a càrrec de Paolo Iorio (Itàlia) i Chúmbala Cachúmbala (Guatemala).

Portsxinel·la ha permès mostrar diferents maneres de fer teatre de titelles per companyies de llarga trajectòria professional i amb un llarg llistat de premis, com Los Titiriteros de Binéfar, o el mestre del titella de guant català Eugenio Navarro, qui a més de presentar les seues Rutines, va ser protagonista de la conferència L’art del titella de guant, en l’Alberg de Cinctorres. Un programa amb mostres de titella italiana per Tracalet, contes clàssics pel Retablo de la Ventana, cercaviles o una experiència nova, com va ser la representació per a adults en el Gastro Bar Ring de Cinctorres de Barriga verde, l’irreverent personatge de la tradició gallega, a càrrec de Borja Inusua (Títeres Alakran), un dels titellaires emergents més importants en l’actualitat. I és que el teatre de titelles no té edat.

La companyia castellonenca Xarop Teatre va protagonitzar una molt especial representació de ‘El conte de l’àvar’ en la restaurada Església del Convent de Forcall, patrocinada per Electra del Maestrazgo. Una producció de CeBe Muntatges Teatrals recolzada per la Generalitat Valenciana, a través de l’Institut Valencià de Cultura.

En esta tercera edició es va confirmar l’existència d’una espècie de ‘Ruta dels Titelles’ dins de Portsxinel·la, ja que és freqüent observar grups d’espectadors que van seguint les representacions per les diferents localitats. Una manera de veure teatre, però també de conèixer aquesta zona natural tan bonica. I és que un dels objectius pretesos per Eclíptica d’Art amb aquest festival és contribuir al moviment cultural i turístic, incloent el teatro per a frenar el denominat fenomen de la Espanya buïda.

58647115_1112623442257855_1650876168909357056_o

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!