Vedella Stróganov: tradició russa en el plat

TERNERA_STROGANOV

Segons expliquen, la vedella Stróganov –o Stroganoff, com es coneix en el nostre país- li deu el seu nom a Pável Aleksándrovich Stróganov, el comte per al qual va treballar el cuiner que la va idear. Lamentablement, del seu artífex no sabem molt més. Ni el seu nom ni el seu cognom ni la seua trajectòria. El que sí sabem és que la seua recepta va tenir tant èxit a Rússia que va obtenir el primer lloc en una competició culinària de Sant Petersburg i que avui, tres segles després de la seua creació, segueix sent un plat de culte en la gastronomia d’aquest país. En la internacional, també. De no ser així no estaríem parlant d’aquesta carn banyada en crema agra i xampinyons i, sobretot, no la recomanaríem ací. És un plat que triomfa allà on va, tant pel seu sabor com per la seua fàcil elaboració. I, clar, als xiquets els encanta.

• 500 gr. Rellom de vedella en daus.
• 100 gr. Ceba (l’equivalent a una ceba mitjana).
• 300 gr. Xampinyó.
• 20 gr. Farina.
• 60 gr. Mantega.
• 1 cullerada Tomaca concentrada.
• 250 ml. Brou de carn.
• 300 ml. Crema agra o, en defecte d’açò, nata.
• 60 ml. Vi blanc (la recepta original inclou vi negre en comptes de blanc)
• Sal i pebre.

Elaborar la vedella Stróganov ens portarà menys temps que pronunciar aquest nom correctament. El primer que haurem de fer és enfarinar els daus de vedella, posar a calfar una mica més de la meitat de la mantega en l’olla de pressió i, quan aquesta s’haja fos, afegir la carn, salpebrar-la i segellar-la. Una vegada llesta, extraurem del foc i, en la mateixa olla que hem utilitzat per a daurar la vedella i amb l’objectiu d’aprofitar el suc que ha soltat durant la cocció, abocarem el brou, deixarem coure uns minuts i reservarem el líquid en un bol.

Després de retirar el brou del foc, posarem a fondre la resta de mantega en l’olla de pressió i, una vegada dissolta, afegirem la ceba i deixarem sofregir. Després, agregarem el xampinyó i, quan estiga daurat, abocarem el vi i deixarem evaporar l’alcohol. Serà llavors quan afegim el brou, la tomaca concentrada i la vedella i courem tots els ingredients en l’olla de pressió durant 15 minuts.

Passat aquest temps, destaparem, agregarem la crema agra a la mescla i deixarem coure fins que espessisca. Quan adquirisca una textura més consistent, apagarem el foc, rectificarem de sal i emplatarem. Si així ho desitgem, podem acompanyar la vedella Stróganov amb arròs blanc o pasta.

TERNERA_STROGANOV_1

1. Fondre una mica més de la meitat de la mantega en l’olla de pressió, afegir els daus de vedella que prèviament haurem enfarinat i salpebrat, segellar i reservar.

TERNERA_STROGANOV_2

2. Abocar el brou en la mateixa olla on hem segellat la vedella i deixar coure uns minuts, fins que haja absorbit el suc de la carn. Reservar en un bol, juntament amb el vi blanc i la tomaca concentrada.

TERNERA_STROGANOV_3

3. Fondre la resta de mantega en l’olla de pressió, agregar la ceba i deixar sofregir.

TERNERA_STROGANOV_4

4. Incorporar els xampinyons i, una vegada daurats, abocar el vi blanc i deixar evaporar l’alcohol. Afegir el brou, la tomaca i la vedella, tapar l’olla i deixar coure uns 15 minuts. Passat aquest temps, destapar, agregar la nata i coure fins que aquesta espessisca.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!